Вода, сол и брашно. Това е магическото триединство на хляба от векове насам. Едва в последния век превърнахме хляба в индустриален продукт и го напълнихме с набухватели, стабилизанти и консверванти, за да издържа на пътешествието от хлебопекарната до магазина.
Пътешествие, в което той, насъщният ни хляб, загуби повечето от полезните си вещества.
Можем обаче да се върнем обратно по пътя и да си спомним как се правеше истински, хубав, полезен за тялото и душата ни истински хляб. Хляб с квас.
Какво е квас?
Квасът е смес от брашно, вода и разнообразни бактерии, която втасва и допринася за вкуса и качеството на храни и напитки. Има леко кисел вкус. Съдържа култури полезни бактерии, които подобряват хранителните качества на хляба и състоянието на храносмилателната ни система.
Хлябът с квас се дъвче по-дълго, но засища повече, а това повлиява благоприятно целия процес по храносмилане и усвояване на полезните вещества от вечната храна.
Как се приготвя квас
Смесваме в чист стъклен буркан 100 г пълнозърнесто брашно и 100 мл вода, разбъркваме старателно, затваряме буркана и оставяме на стайна темпеартура (между 20 и 28 градуса).
На всеки 24 часа изхвърляме 80% от сместа и добавяме нови 100 г брашно и 100 г вода, като разбъркваме сместа добре.
В зависимост от сезона, температурата в стаята, вида и качеството на брашното, квасът може да се развива с различни темпове. Първият път може да отнеме около седмица, за да стане готов. Ще го познаете по приятния сладко-кисел мирис, едри шупли, балончета по повърхността и това, че е удвоил първоначалния си обем.
Как се приготвя хляб с квас
За 1 хляб ви е необходим около 90 грама квас и близо 2 чаши и половина вода. След това добавяте брашно – около 4 чаши или колкото поеме до образуването на тесто. След като то е готово, оставяте тестото да почива между 9 и 12 часа на стайна температура в покрит с кърпа съд.
На следващата сутрин отново омесвате хляба за последно и печете в предварително загрята фурна за около час. Важно е да използвате съд с капак – дръжте го затворен през първите 20-25 минути, а през останалото време печете хляба без него.
За подробна рецепта и всички важни движения, свързани с оформянето на хляба, може да надникнете тук или тук.
Полезните свойства на хляба с квас
Съдържа полезни бактерии - когато сместа от брашно и вода се остави на стайна температура за няколко дни, в процеса на ферментация по естествен път се появяват добри бактерии и други микроорганизми, като например лактобацили.
В процеса на дълга ферментация бактериите преобразуват глутена в аминокиселини. Той не изчезва, а се трансформира в лесно смилаем, което прави хляба с квас много добре усвоим, дори и от хората, които имат проблем с присъствието на глутен храната.
Хлябът с квас има по-нисък гликемичен индекс от всеки друг хляб и не води до рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Това се дължи на дългия процес на ферментация, по време на който дрождите изяждат захарите в нишестето и хлябът се превръща в диетична храна за човека.
Млечната киселина позволява да се усвоят правилно и ефективно много минерали и витамини особено от група В, които се съдържат в обвивката на зърното, от което се прави пълнозърнестото брашно.
Хлябът с квас съдържа и доставя на организма незаменим набор от витамини Е и В, както и микронутриенти като цинк, магнезий, фолиева киселина, селен, желязо, манган, калий, калций, фосфор и др.
И накрая, но не на последно място, ръчното приготвяне на хляб с квас отвежда съзнанието ни на съвсем друго ниво, на което царят спокойствието, благоденствието, връзката с миналото и силната вяра, че бъдещето ще ни донесе добро.