Ах, лимони! Освен повишаващия настроението им жълт цвят и кисел вкус, лимоните гъмжат от антиоксиданти, витамини, минерали и много други. Те могат да се използват и по безброй вкусни начини - не само за овкусяване на салати или гарнитура. Събрахме редица хранителни факти, ползи за здравето от лимоните и интересни начини да ги ядете.
Какво представляват лимоните?
Вид цитрусов плод (а ла портокал и грейпфрут), лимонът вирее на места с по-топъл климат, като Средиземноморието и Флорида в САЩ.
Плодът расте в различни размери, форми и цветове, но двата от най-често срещани сорта са лимоните Lison и Eureka, като и двата имат яркожълта кора и месеста част. Можем да ядем както сочната и киселичка пулпа, така и самата кора, но само след като старателно сме измили всеки лимон с топла вода и неутрален сапун.
Хранителни факти за лимона
За сравнително малък плод лимоните са пълни с хранителни вещества, включително калций за укрепване на костите, магнезий за повишаване на настроението и калий за поддържане на мускулите.
Пулпата, сокът и кората съдържат флавоноиди и витамин С – два суперзвездни антиоксиданта. Добре е лимоните да се ядат нарязани на парчета, а не само да се използва сокът им, защото съдържа разтворими фибри, които са от съществено значение за здравословното храносмилане, усвояването на въглехидрати и управлението на холестерола в кръвта, споделя Анамария Лулудис, регистриран диетолог в Culina Health.
Лимоните в цифри
В един пресен лимон без кората (~84 грама) се съдържат:
24 калории
<1 грам протеин
<1 грам мазнини
8 грама въглехидрати
2 грама фибри
2 грама захар
Ползи за здравето
Когато става въпрос за цитрусови плодове, портокалите често привличат вниманието заради впечатляващото си съдържание на витамин С. Но с 53 милиграма от хранителните вещества на 100-грамова порция суров, обелен лимон, тези жълти кълба също заслужават много внимание.
В края на краищата те имат точно толкова витамин С, колкото 100 грама портокали.
Това е важно да се отбележи, ако се интересувате от ползите от лимоните, тъй като витамин С често се смята за свещения граал за здравимунитет.
„Витамин С помага за създаването на бели кръвни клетки, които произвеждат антитела“, обясняват специалистите. Антителата са протеини, които разпознават вредни микроби (например вируси и бактерии) в кръвта и ги унищожават. Това от своя страна помага да поддържате имунната си система силна и способна да се бори с чужди патогени.
Предотвратява болестите
Вече казахме, че пулпата, сокът и кората на лимона гъмжат от витамин С и флавоноиди - два мощни антиоксиданта. Антиоксидантите са вещества, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това си струва да се отбележи, тъй като свободните радикали са нестабилни молекули, които в излишък могат да предизвикат оксидативен стрес, като по този начин увеличават риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.
Подобрява храносмилането
Разтворимите фибри, открити в лимоновата пулпа, подхранват „добрите“ бактерии в червата ви, обяснява Иса Куявски, регистриран диетолог и основател на Mea Nutrition. С подходящо хранене от разтворими фибри, тези микроби могат да намалят възпалението в стомаха ви и да подпомагат храносмилането, казва Куявски.
Това е страхотна новина, ако сте склонни към запек, но имайте предвид, че това полезно за червата хранително вещество се намира в пулпата, а не в самия сок.
Което означава, че трябва да изядете целия лимон – точно както ядете портокал, за да се възползвате наистина от полезните за червата хранителни вещества в пулпата.
Защита на сърцето
Ползите от яденето на лимони не спират дотук: Консумирането на пулпата на лимоните също „поддържа здравословни нива на холестерол в кръвта чрез понижаване на количеството холестерол, който се абсорбира в кръвния поток“, казва Куявски.
Нещо повече, целият плод (да се чете: сок, пулп и кора) също съдържа лимонена киселина, съединение, което насърчава усвояването на магнезий и калций, отбелязва Джоунс. И двата минерала са от съществено значение за управлението на кръвното налягане, според Орегонския държавен университет - и колкото по-стабилно (и по-ниско) е вашето кръвно налягане, толкова по-малък е рискът от развитие на сърдечно заболяване.
Подпомага усвояването на желязо
Витамин С в лимона е перфектният партньор на богатите на желязо храни. Това е така, защото витамин С подобрява усвояването на желязо, което е от съществено значение за създаването на хемоглобин - протеинът, пренасящ кислорода в червените кръвни клетки, обяснява Джоунс. В тялото "витамин С се комбинира с желязо, за да създаде железен хелатен комплекс", казва тя. Тази форма на желязо (в сравнение с вида, който се среща естествено в храната) е по-разтворима, което означава, че ще се абсорбира по-добре от тънките черва.
Това е едно от най-забележителните предимства на лимона, ако следвате вегетарианска, веганска или рибна диета, тъй като тези стилове на хранене се състоят главно от нехемово желязо, което се намира в растителните храни и е по-трудно за усвояване от тялото, обяснява Джоунс .
Как да изядете цял лимон
Един от най-вкусните начини да изядете цял лимон, е като го полеете с лъжичка-две мед.
Така се получава истинска имунна бомба, защото се комбинират две супер храни за здраве - лимон и мед.
Лимонен чипс - нарежете на тънко лимон и го запечете в тава върху хартия докато стане хрупкав. Ето ви полезен, плодов чипс само за 20-тина минути
Пиле с лимон
Друга вкусна рецепта е пилешко месо с лимони. Няколко бутчета, два лимона на кръгчета, розмарин, сол и мъничко вода се слагат в подходяща тава и се изпичат.
Вкусът и ароматът на запечени лимони е наистина великолепен.
И не крийте лимоните в хладилника, сложете ги в красива купа на кухненската маса и нека ви радват всеки ден с жълтия си жизнен цвят.