Shutterstock 1192835851 Min

Падел тенис - защо Аржентина полудя по този спорт

05.07.2023 12:00 1 0

Годината е 1974. Мексиканският бизнесмен Енрике Коркуера построил в имота си тенис корт с височина на стените около 3 метра. Когато играел, нямал против топката му да се отбива в стените и отново да влиза в игра. Използвал дървени ракети, като тези за тенис на маса, но с топки за тенис на корт. Така се родил падел тенисът.

След известно време Енрике показал играта на своя приятел Алфонсо де Хоенлое - принц на Испания. 

Той се влюбва в новото изобретение на своя приятел и малко след това построява две игрища в луксозния вече курорт Marbella Club, които са първите в Испания.

По играта се запалва и друг богат бизнесмен -  Хулио Мендитенгия - приятел на испанския принц. Той вижда развитието на спорта и го пренася в Аржентина, където падел днес е един от най-разпространените спортове с над 10 000 корта.

Защо е толкова популярен Падел тенисът?

Падел тенисът комбинира спортна активност със забавление и социални контакти. Подходящ е за играчи от всички възрасти, защото се усвоява бързо и лесно - за не повече от половин час. Има по-малко изисквания и строги правила, затова толкова много хора обичат да й се наслаждават. 

В падела не преобладава толкова сила, техника и сервиране, както в тениса, което го прави подходящ и за жени, и за мъже, и за деца. Всички могат да играят заедно и да се забавляват. 

Основни правила на падел тенис

1. Паделът е взел най-доброто от скуош, тенис и пинг-понг и скуош. 

2. Има мрежа, като тениса на корт. Точките също се броят като в този класически спорт. От пинг-понг паделът е взаимствал донякъде формата на ракетата и подаването отдолу. В скуоша има стени, от които топката отскача, точно както и в падел тениса. 

3. Ракетата за падел е с къса дръжка, без кордаж, с еластична повърхност с отвори. Нещо като тази за тенис на маса, но с дупки. Използва се мека топка за тенис.

4. Най-често се играе по двойки на закрит корт със стени и метална мрежа. РАзмерът на терена е едва ⅓ от корта за тенис. 

5. Топката може да отскочи от всяка стена, но може да докосне земята само веднъж, преди да бъде ударена от игра. Точките се присъждат, когато топката отскочи от полето на противника два пъти.

6. Играта е лесна и се усвоява бързо. Важно умение е способността за комбиниране, тъй като точките се печелят повече чрез стратегия, отколкото чрез сила и мощ. Както видяхме, броим отскачанията от полето на противника. 

Къде може да тренирате падел тенис в България?

Този спорт все още е съвсем нов и тепърва се организират курсове за треньори. Все пак имаме проведен един турнир през 2022 на игращата на голям спортен магазин в София. 

Бъдещето през падел тениса е светло, а на нас, като запалени по всички интересни спортове не ни остава друго, освен да облечем екипите и да се пробваме с няколко удара. Това, че топката отскача от стените и отново се връща в игра, ни се вижда доста голямо улеснение.