Devin Pediatri Vedri 750X482 Px

Препоръки за дневна консумация на вода при малките с педиатъра д-р Боряна Георгиева

25.06.2024 12:00 0 0

Попитай своя педиатър за дехидратацията при най-малките и препоръчителните количества дневен прием на течности

Продължаваме разговора с-р Боряна Георгиева-Стенева, която е член на Българската педиатрична асоциация и на екипа педиатри в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“. В рубриката „Попитай своя педиатър“ днес, тя ще ни разкаже за симптомите на дехидратация при бебета и деца и ще ни сподели какви са препоръките на педиатрите относно количеството вода, което малчуганите трябва да консумират ежедневно?

Какви са симптомите на дехидратация при бебета и деца, за които родителите трябва да следят?

Най-лесно дали един организъм е добре хидратиран може да се разбере по цвета на урината – тя трябва да е в достатъчно количество, бистра и много бледо жълта или почти безцветна. Всяко отклонение от това означава, че има някаква степен на дехидратация. При бебетата правилото е: пълен памперс, редовно. Тогава родителите могат да бъдат спокойни. Други признаци на дехидратация са необяснимо неспокойствие или обратното отпуснатост и летаргия, повишена температура, суха уста или напукани устни, бърза загуба на тегло в бебешка възраст или главоболие при по-големите деца. Запекът също може да бъде симптом на системна дехидратация.

Има ли специфични препоръки за количеството вода, което бебетата и децата трябва да консумират ежедневно?

Дневните нужди от течности се определят от теглото на детето, като това включва всички източници на течности, включително храна. Стандартите, които и ние от БПА препоръчваме, са следните:

· до 10 кг: по 100 мл за всеки килограм телесно тегло на ден, т.е. дете с тегло 10 кг се нуждае от 1000 мл течности за 24 часа;

· между 10 и 20 кг: 1000 мл + 50 мл за всеки кг телесно тегло над 10 кг;

· над 20 кг: 1500 мл + 20 мг за всеки кг телесно тегло над 20 кг.

При изключително кърмените бебета като правило кърмата е напълно достатъчна и не е необходимо да се предлага допълнително вода, защото майчиното мляко има свойството да се адаптира спрямо нуждите на кърмачето. През лятото, когато температурите са много високи или ако бебето има някакъв здравословен проблем като повишена температура, диария или повръщане, е добре родителите да се консултират с педиатъра дали ще трябва все пак да дават допълнително вода, за да се избегне дехидратация, която е много опасна, особено за най-малките. И тук идва големият въпрос: каква вода да дават родителите? Защото предлагането на пазара е разнообразно, а има и филтри и кани за чешмяната вода.

И за да обобщим – питайте своя педиатър за всичко! Ние с радост и грижа ще отговорим на въпросите, защото за да растат децата щастливи, родителите им трябва да са спокойни и уверени в избора, който правят.