2

За градските деца и природата

23.05.2023 12:00 3 0

Когато бях съвсем малка, ме гледаше баба ми, която живееше в къща с огромен двор в Пловдив. Уж градска къща, но в нея имаше всичко – и лехи с ягоди, и череша, и кайсия, и всякакви плодни дръвчета, и кокошчици, и красиво оформени лехи със зеленчуци, билки в саксии и цветя покрай алеите.Всичко това, цели два декара двор баба поддържаше сам-сама. Прекарвах часове около нея, докато тя градинарстваше. Изучавах живота и сложните отношения на охлювите и костенурките, играех си с дворните котки, проучвах мравуняците и гонех пеперуди и светулки. Гонех и кокошките, но баба ми забрани, когато спряха да снасят. 

 После отидохме да живеем в апартамент с родителите ми и тази идилия приключи. Мама беше по-скоро от типа майки „внимавай да не се изцапаш“, „пази се от буболечки“, „сега вали, няма да излизаме“. 

Знам, че милата ми градска майчица го е правила с най-добри намерения, но резултатът от това беше, че аз изгубих интерес към градината, дворните обитатели и природата като цяло. Впоследствие се сдобихме с вила, но вече бях в пубертета и когато ме водеха там в събота и неделя, сядах на верандата или в стаята с книга в ръка. Пеперуди и пчелички, цветя и дървета, всичко това ми беше абсолютно безразлична и нямах търпение да се приберем в града. На всичкото отгоре се страхувах много от буболечки и пищях, когато видя паяк или богомолка. Съжалявам за това, защото татко, също като баба, беше страхотен градинар, с отношение към растенията и животните, с истинско уважение към земята и бих могла много да науча от него. 

Но изглежда все пак нещо е останало от ранното ми детство, защото години по-късно открих природата отново. И все още я откривам, при това с любопитството на дете и заедно със собствените ми деца. Как се случи това ли? Преди няколко години бяхме на почивка в една селска къща с голям двор. И там установих две неща. Първо, че децата ми не знаят нищо за природата и селския живот. И второ, че искам къща на село. 

Заех се да поправя тези пропуски. Отне известно време, но се справих. Уви, татко и баба вече ги нямаше, да ме научат на всичко, което знаят за растенията и билките, за почвата и отглеждането на плодове и зеленчуци, за птиците и насекомите. Но сега информация има навсякъде.  

И така, ако сте градски хора и имате малки деца, които искате да научите да обичат и познават природата, може би тези 25 идеи ще са ви полезни. 

 1. 1. Прекарвайте навън поне час на ден с децата и заедно изучавайте природата. Кварталната градинка е напълно достатъчна, ако няма парк наблизо.  
 1. 2. Докоснете дърво и покажете на детето колко е грапава кората му и твърдо стъблото му, а после му покажете колко е нежна и фина тревичката или стъбълцето на цветето. Покажете му корените, които се подават от земята и листата, които се протягат към слънцето. Разкажете му как дървото диша и защо е важно за всички нас да има дървета и растения, от които да получаваме кислород. 
 1. 3. Показвайте небето на децата, обяснете им за слънцето, облаците, дъжда и росата, за снега и мъглата, и защо всички те са полезни и нужни за земята. 
 1. 4. Огледайте се за мравуняк. Проследете пътя на мравките. Те са истинска малка империя и животът им е безкрайно интересен. У дома може да гледате и някое филмче за мравки. 
 1. 5. Разгледайте паяжинка и снимайте паяче. После увеличете снимката и го покажете отблизо на детето. Обяснете му, че не бива да пипа паяците, но може да ги гледа и изучава колкото си иска. 
 1. 6. Пребройте птиците, които виждате, докато сте навън на разходка. Слушайте колко различно звучат песните им. Покажете на детето гнездо, ако се вижда такова и му разкажете за яйцата и малките пиленца, за това как птиците сами си правят домовете, как наесен някои отлитат на юг и после се връщат на същото място. 
 1. 7. Позволете на децата да погалят куче, след като попитате стопанина му дали може. Ако самите вие имате възможност, вземете си куче или друг домашен любимец. Но само след като прецените дали ще се справите. Можете да разкажете на детето какви грижи се полагат за домашното животно и защото можете или не можете да си вземете такова. 
 1. 8. Засадете заедно цветя и билки на терасата, а после пак заедно се грижете за тях. 
 1. 9. Прочетете книга за природата. Тук бях писала статия с няколко такива. https://vedri.bg/pet-knigi-za-tezi-koito-obichat-prirodata/
 1. 10. Децата задават всякакви въпроси за природата. Не е срамно, ако не знаете отговорите им. Заедно ги потърсете – така ще покажете на детето и как да намира информация, когато стане ученик. 
 1. 11. Съберете листа и покажете на детето как може да си направи хербарий. 
 1. 12. Съберете кестени, паднали клончета и камъчета и подредете красив природен кът някъде в детската стая. 
 1. 13. Гонете заедно пеперуди. Обяснете на детето, че не трябва да ги хваща, за да не ги нарани. Покажете му как калинката ще пропълзи по пръстчето му и ще отлети или как охлювът се крие в къщичката си и си показва рогцата отново, чак когато опасността изчезне. 
 1. 14. Отидете заедно в природонаучния музей, ако има такъв в града ви. 
 1. 15. Заведете детето на екскурзия в планината – можете например да събирате билки или горски плодове, да направите преход по планинска пътека, подходяща за неговата възраст, да снимате птици, животни, красиви гледки. Разкажете му за правилата за безопасност в планината и как да пази дивата природа. Разкажете му за гората и горските пожари, за бракониерството и сечта и защо това е престъпление. Разказвайте и хубавото, и лошото, децата трябва да знаят. 
 1. 16. Заведете го на село и му покажете на живо селскостопанския двор. В България има няколко ферми, които приемат гости и е много забавно. Имайте едно наум, че съществува реална опасност да се сдобиете с нова мечта за къща на село. 😊 
 1. 17. Заведете детето да види кошер и му разкажете как пчеличките правят мед. Разкажете му и защо е толкова важно да има пчели и как медът не е единствената полза от тях. 
 1. 18. Когато сте на море, разкажете на детето за приливите и отливите, за морските обитатели, за това защо водата на морето е солена и как реките се вливат в него. Разкажете му още за водната стихия, за бурите и тайфуните, за странните морски създания в дълбините, за делфините, акулите, китовете, за водораслите и коралите. 
 1. 19. Разказвайте му винаги и при всеки повод защо е важно да пазим природата. Затова се говори и в детските градини, и в училище, но на него ще му е интересно да го чуе от вас. Можете, например, да почистете заедно тротоара пред дома ви и да обяснете на детето защо е важно да пазим чисто. 
 1. 20. Не се притеснявайте да излизате с детето, когато вали. Разкажете му за дъжда. Позволете му да скача в локвите, нищо че ще се изцапа. Затова са пералните в крайна сметка. 
 1. 21. Правете заедно природни експерименти – можете да посадите семенца и да отгледате заедно кълнове. Можете да напълните буркан с камъни и пясък и да сложите някое червейче вътре, да сравните как водата преминава през пясък и камъни в различни бурканчета и всякакви такива интересни опити. У дома имахме период, в който постоянно се правеха експерименти. Добре че беше преди ремонта ни. 
 1. 22. Ако детето проявява интерес, предложете му да си води дневник, в който да си отбелязва резултатите от тези експерименти. Току-виж се оказало, че си отглеждате малък учен. 
 1. 23. Направете хранилка за птици и слагайте там семена. Налейте вода в купа за уличните котета. Нахранете бездомно животинче и ако можете, помогнете да се намери дом за него. Отидете в приют за бездомни кучета и заведете някое от тях на разходка. 
 1. 24. Свалете си приложение за разпознаване на растения и учете заедно с детето названията на различните дървета, цветя и храсти. 
 2. 25. Когато отидете на семейна екскурзия в друг град, в друга държава, винаги обръщайте на детето внимание има ли паркове, как се поддържат, дали хората в този град събират разделно, как се грижат за природата, чист ли е въздухът, има ли велосипедни алеи. Посочвайте добрите примери и показвайте неодобрение към лошите.
 3.  

Учейки децата си, учим и себе си. Откриваме нови факти за природата, придобиваме нови умения, радваме се на нови красоти. 

А най-хубавото е, че целият този процес е толкова, толкова забавен.  

И, последно, не е нужно да живеем на село, за да сме до природата. 

Но лично аз, градското чедо, имам такова намерение и стъпка по стъпка вървя натам. 😊