Shutterstock 1839986524 Min

Екологични скрабове за тяло - защото красотата ни не трябва да загрозява природата

17.05.2023 12:00 1 0

Ексфолиантите за тяло са популярен начин за ексфолиране и подмладяване на кожата, но много от продуктите в магазина съдържат вредни за околната среда микрочастици и съставки. За щастие има много естествени и екологични алтернативи за създаване на собствени ексфолианти за тяло у дома. Като използваме съставки като захар, сол, утайка от кафе и етерични масла, можем да създадем персонализиран скраб, който е нежен към кожата ви, като същевременно е милостив към планетата.

Утайка от кафе - ползи и една лесна рецепта за домашен скраб

Утайката от кафе е чудесна съставка за приготвяне на екологични ексфолианти за тяло поради многобройните си предимства. Първо, утайката от кафе съдържа кофеин, който помага да се стимулира притока на кръв и да се намали появата на целулит. Освен това текстурата на утайката от кафе я прави отличен ексфолиант, който може да премахне мъртвите кожни клетки и да остави кожата гладка и мека.

За да направите екологичен скраб за тяло с утайка от кафе, можете да я смесите с други естествени съставки като кокосово масло или мед или просто да обтриете кожата си с нея. Допълнителните съставки ще осигурят и овлажняващи ползи за кожата, като същевременно спомагат за свързването на утайката от кафе заедно в консистенция, подобна на паста.

Една рецепта за екологичен скраб за тяло с утайка от кафе включва смесване на 1/2 чаша утайка от кафе с 1/4 чаша разтопено кокосово масло и 1 супена лъжица мед. Можете да коригирате тези съотношения в зависимост от това какво количество искате да направите и каква да е консистенцията. При редовна употреба този скраб „направи си сам“ може да помогне за подобряване на цялостния външен вид и текстура на кожата ви по екологичен начин.

Скраб за тяло със захар

Захарта е естествен овлажнител, което означава, че извлича влага от околната среда и я дарява на кожата ви. Това свойство помага да поддържате кожата си хидратирана и овлажнена за по-дълго време, оставяйки ви мека и еластична кожа.

Освен това захарта има ексфолиращи свойства, които помагат за премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Правейки това, кожата ви изглежда по-ярка и по-гладка, като разкрива свежи нови слоеве отдолу. Захарните ексфолианти са нежни към кожата и са подходящи за ежедневна употреба. 

Най-лесната рецепта за захарен ексфолиант за тяло е една чаша захар и ½ чаша зехтин, кокосово, орехово или друго хубаво масло за тяло. 

Можете също да добавите етерични масла като лавандула или мента за допълнителен аромат и релаксиращ ефект. Просто смесете всички съставки заедно, докато образуват консистенция, подобна на паста, и нанесете върху навлажнена кожа с кръгови движения, преди да изплакнете с топла вода.

Скраб за тяло с морска сол

Морската сол е много популярен продукт за домашен скраб, защото дарява кожата с полезни минерали и обновява кожата. Смесвате го с кокосово или друго масло и втривате в кожата до стопяване на солта. Особеното е, че ако имате малки ранички, те ще започнат да щипят, затова не се препоръчва да ползвате солен скраб за лице. Но пък за тяло и особено за пети този продукт е почти магически. 

Както се уверихте, природата е създала всичко необходимо, за да сме здрави и красиви. Просто трябва да си спомним кои са полезните естествени съставки за нас.