Shutterstock 2156618201 Min

Хранене за шампиони – на какво се дължат формата и успехите на Новак Джокович 

05.10.2022 12:00 4 0

За обикновените хора спортът може и да е здраве, но за професионалните спортисти той е нещо много повече. Той е страст, ежедневие, любов. Новак Джокович е само един от примерите от световна величина, който през последните 10 и повече години показа, че и на Балканите има тенисисти, с които шега не бива. 

Джокович започва професионалната си кариера през 2003 г. и веднага дава заявка, че ще бъде сред най-добрите.

Четири поредни години (от 2007 до 2010 г. включително) завършва на трето място в световната ранглиста. И докато за едни това е постижение, то за Новак Джокович е пропусната възможност да бъде на върха, да бъде най-добрият.  Усърдната работа се отплаща през 2011 г., когато за първи път сърбинът става номер едно. И оттогава (с изключение на 2017 г., когато завършва на 12 място) е неизменно първи или втори. 

Това са много години и още повече тренировки и мачове, в които Джокович не само е на ниво, но нещо повечепо-добър е от всички свои опоненти. И все пак, само с тренировки и силно желание не става, защото както гласи народната мъдрост „храната прави борбата“. 

През 2010 г. Джокович отпада от Australian Open от Жо-Вилфред Цонга

Загубата обаче е малко по-различна, защото поставя началото на новия Новак. По време на мача сърбинът изпитва физически затруднения, а дишането му е тежко. Състоянието му е забелязано от доктор Игор Четоевич, който в последствие разговаря и убеждава Джокович да си направи някои изследвания. 

Те показват, че тенисистът има непоносимост към пшеница и млечни продукти, на което най-вероятно са се дължали и предишните му физически затруднения. И така, Новак Джокович решава да премахне глутена от менюто си за две седмици, за да види как тази промяна ще се отрази на тялото му. 

Двете седмици се превръщат в три, трите в четири, пет и така до днес. Просто защото е усетил, че физическата му форма е много по-добра. А освен глутена и млечните продукти, сърбинът ограничава приема на захар, като се стреми в менюто му да присъстват повече плодове, зеленчуци, бяло месо, риба и ядки. 

През 2013 г. Новак Джокович описва начина си на хранене в книгата Serve To Win, където твърди, че се е превърнал в напълно нов човек и обяснява как го е направил, като е започнал да приема правилната за неговото тяло храна. 

Всяко хранене на сърбина е предшествано от кратка молитва, защото по този начин си напомня, че трябва да оценява храната. Но всеки ден за тенисиста не започва с нещо за хапване, а с… вода. 

В книгата си той пояснява, че първото нещо, което прави сутрин, е да изпие чаша вода, защото осем часа не е приемал никакви течности и тялото му има нужда от хидратация, за да функционира на високи обороти. Защото за да си най-добрият, трябва винаги да си готов на 100%. Но ти не си мисли, че няма никаква уловка, защото има. 

Водата, която Джокович пие всяка сутрин след ставане, е със стайна температура и има доста добра причина за това

Той пояснява, че когато пиеш студена вода, тялото изпраща повече кръв към храносмилателната система, за да може тази вода да бъде загрята. По този начин се забавя храносмилането и кръвта не е където я иска – в мускулите. 

Новак Джокович може и да избягва да приема захар, но обожава мед, който е сред основните неща, присъстващи в менюто му. В книгата си твърди, че яде по две пълни лъжици всеки ден. И тук има една тънкост – тенисистът се стреми медът да бъде не какъв да е, а от манука. Този мед идва от Нова Зеландия и за него се смята, че има повече антибактериални свойства от обикновения. 

Докато тренира, Новак изразходва, освен много енергия, и много полезни вещества

Ето защо се стреми да пие енергизиращи напитки, които съдържат електролити, магнезий, калций, цинк, витамин C - все неща, които са полезни както за сърцето, така и за добрата работа на мускулите. За да зареди с гориво преди мач, приема и по 25 милиграма кофеин, а по време на двубой поддържа тонуса със сушени плодове като фурми. 

Но освен чистото хранене, водата и таланта, в основата на успехите на Новак Джокович има и още нещо. Важна част от цялостната картинка са медитацията и йогата. Именно чрез тези две практики сърбинът твърди, че достига до своето оптимално ментално състояние, за да бъде в мир със себе си. А дали всичко това работи – на корта си личи, защото там нищо не остава скрито. 

Използвани източници: 

https://www.atptour.com/en/players/novak-djokovic/d643/rankings-history  

https://www.eatthis.com/novak-djokovic-food-secrets/  

https://www.gq.com.au/fitness/health-nutrition/heres-what-novak-djokovic-eats-in-a-day/image-gallery/7b423e086cfa05addc3463faba61224b?pos=3  

https://www.foxsports.com.au/tennis/the-food-that-fuels-a-champion-novak-djokovic-credits-strict-diet-for-tennis-success/news-story/c284aec0bc1be458fc8c612301f87b3f  

https://amuse.vice.com/en_us/article/d3qwyy/djokovic-shaping-success