Shutterstock 1824448793 Min

Тайните тренировки на Аквамен – как Джейсън Момоа успя да извая нереално тяло

29.11.2022 12:00 5 0

Аквамен – най-триумфалната роля на актьора Джейсън Момоа, е плод на сериозен режим, включващ персонална програма с тренировки и здравословно хранене.

С телата на звездите в Холивуд често се случват драстични промени.

За да се доближат максимално до героите си, на актьорите често се налага да променят изцяло външния си вид. И ако за много роли се е случвало те да се превръщат от слабаци в мускулести чаровници, то когато стане въпрос за супергеройските филми от последните години – залогът е още по-голям. В тези нашумели продукции не е достатъчно да си просто здрав, от теб се иска да се превърнеш в нереална машина, която кара зрителя да вярва в реалните ти свръхсили.  

За кого се сещате, когато споменем думата „звяр“?  Джейсън Момоа, разбира се. Все пак никой друг не изглежда толкова нелепо до собствените си охранители, които са наполовина на нашия човек и на „дължина“, и на „ширина“.   

Освен със страхотната си физика, Момоа впечатлява и с много други неща – той е чаровен хаваец, чудесен баща и съпруг, притежава страхотно чувство за хумор и никога не забравя какво е да си беден. Но ако оставим настрана всички тези страхотни черти и се фокусираме отново към най-впечатляващото на пръв поглед – неговата физика, ще започнем да се чудим. Как? Какво? Защо?  

Истината е, че и Момоа като всички останали, полага усилия за външния си вид, а за извървяването на пътя от здрав до свръх здрав, до него стои винаги личният му треньор - Стюарт Уолтън. За ролята на Аквамен – най-триумфалната визия на актьора, прославила го с името  
„звяр“, се налага да се подложи на сериозен режим не само с тренировки, но и с хранене.   

За такава перфектна визия е ясно, че първото, което е направил, е да си каже сбогом с вредната храна и да започне здравословен хранителен режим. За тази цел Уолтън създава диета за Момоа, която се грижи за правилното съотношение между въглехидрати, мазнини и белтъчини. Сред задължителните и любими храни от диетата на актьора са зеленчуци като броколи, карфиол и салати, плодове преди всяка тренировка за повече енергия, фъстъчено масло, пилешко месо (страхотен източник на белтъчини), пържоли (все пак нека не забравяме, че Момоа тежи 106 кг. и е висок 193 см.), риба и понякога бира, от която Момоа така и не успява да се откаже, тъй като е любимата му напитка (все пак и Аквамен има пороци).   

Тренировките, разбира се, са също толкова важни. Там Момоа и неговият треньор залагат на една особена, но много работеща програма. Така наречената система AR-7 (ускорени резултати) малки тежести, малко повторения, но почти без почивка. Стартира тренировката си със 7 серии от по 7 повторения и само 7 секунди почивка между сериите. Продължава с числото 6, след това с 5. Като почивката между различните кръгове е не повече от 1-2 минути.  

Програмата изглежда ето така: 

Първи кръг – 7 серии по 7 повторения, със 7 секунди почивка от всяка серия; 

Втори кръг – 6 серии по 6 повторения, с 6 секунди почивка от всяка серия; 

Трети кръг – 5 серии по 5 повторения, с 5 секунди почивка от всяка серия. 

 

Накратко – ако искате да сте като Джейсън Момоа, ще ви трябва много повече от ръст, брада и коса.  

А имате ли смелостта да спрете шоколада и да опитате неговата тренировка?