Shutterstock 730593874 Min

Ползите и вредите от безкофеиновото кафе

04.07.2023 12:00 2 0

Изпитвате ли угризения от всяка чаша ароматно кафе, която поднесете до устните си? Разбираме ви напълно! Кафето от онези малки удоволствия, за които трябва винаги да имаме едно наум.
Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, обичана заради богатия си аромат и стимулиращ ефект. За някои хора обаче високото съдържание на кофеин в обикновеното кафе може да доведе до неблагоприятни ефекти като тревожност, безсъние или проблеми с храносмилането.

Вече над 100 години съществува и безкофеиново кафе, което има славата на по-полезна версия на кофеиновия си събрат. Така ли е наистина, ще разгадаем в тази статия.

Как се получава безкофеиновото кафе? 

Декофеинизацията е процес, който премахва по-голямата част от кофеина от кафеените зърна, като същевременно запазва вкуса и аромата му.

Кофеинът се премахва чрез пара от суровите кафеени зърна, а после те се пекат и обработват по стандартния за кафето начин. 

Важно е обаче да се отбележи, че безкофеиновото кафе не е напълно свободно от кофеин. Според европейските стандарти за безкофеиново се смята кафе, което съдържа не повече от 0.3% кофеин. 

Когато избирате безкофеиновото си кафе, се доверявайте на марки, които открито споделят начина, по който премахват кофеина, за да сте наясно, че не са включени вредни химикали. 

Намалена тревожност и безсъние

Основната полза от кафето без кофеин е, че има ароматния му вкус без разбуждащото му действие. Когато човек пие по повече от 2 кафета на ден, разсънването лесно се превръща в изнервеност, тревожност, лесна избухливост. 

Ако замените кофеиновата напитка с безкофеиновия й вариант, ще намалите проявите на тревожност и безсъние. 

Повишен риск от рефлукс

Някои проучвания показват, че определени химикали, използвани по време на процеса на декофеинизиране, могат да представляват риск за здравето, когато се консумират в големи количества за продължителен период от време. Освен това, някои хора могат да изпитат неблагоприятни ефекти като киселинен рефлукс или храносмилателни проблеми, дължащи се на други компоненти, присъстващи в безкофеиновото кафе освен кофеина. 

Следователно умереността и индивидуалната поносимост винаги трябва да се вземат под внимание, когато се включва безкофеиново кафе в ежедневието за подобряване на психическото благополучие и хигиена на съня. 

Антиоксидантни свойства: предпазва от хронични заболявания

Установено е, че безкофеиновото кафе притежава антиоксидантни свойства, предлагайки защита срещу различни хронични заболявания. Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото, за които е известно, че причиняват оксидативен стрес и увреждат клетките. 

Чрез консумацията на безкофеиново кафе хората могат да се възползват от богатото му съдържание на антиоксиданти, намалявайки риска от развитие на хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и невродегенеративни разстройства.

Проучванията показват, че безкофеиновото кафе съдържа няколко мощни антиоксиданта като хлорогенни киселини и полифеноли. Те имат противовъзпалителни ефекти и могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве. Освен това, антиоксидантите, присъстващи в безкофеиновото кафе, също могат да играят роля за намаляване на риска от някои видове рак, като предотвратяват увреждането на ДНК и инхибират растежа на тумора.

Повишава лошия холестерол

Някои проучвания показват, че консумацията на кафе без кофеин може да повиши нивата на LDL холестерола („лошия“ холестерол) поради наличието на определени съединения като дитерпени. Освен това, прекомерната консумация на безкофеиново кафе все още може да доведе до стомашно-чревни проблеми при чувствителни хора. 

Следователно е изключително важно хората да консумират безкофеиново кафе в умерени количества и да обмислят консултация със здравен специалист, преди да го направят редовна част от диетата си. 

Пиенето на кафе и хидратацията 

Както забелязахте, не можем да дадем категорична оценка на кафето (без значение дали е е безкофеиново или не). Съветът ни е да пиете умерено и с удоволствие. За умерено лекарите определят до 3 чаши кафе на ден, ако се чувствате добре. 

Усетите ли, че сте по-нервни от обичайното, че имате сърцебиене или че трудно заспивате, намалете кафето и увеличете водата. Тя доказано няма вредни ефекти.