Shutterstock 162229250 Min

Идеи за леки, но засищащи летни салати

28.06.2023 12:00 2 0

Лятото е сезонът на дългите хладки душове, сочната диня, люлеенето в хамак под сянката на дърво и угаждането с вкусен сладолед. Лятото носи отдих на тези, които чакат с нетърпение да отмине студената и тъмна зима.

Всичко звучи прекрасно, докато не се сблъскаме с една неоспорима истина за лятото - с него идват задушните следобеди, потенето, угаждането с коктейли и излагането под прекомерно силното слънце.

Поддържането на тялото здраво отвътре има огромни ползи за неутрализирането на всички негативни аспекти на летния сезон. Основният компонент, който помага в борба с горещините, е храната. Поддържането на лека и балансирана диета с преобладаващи салати ще ви осигури свежест, лекота и радост през целия сезон.

Как леката лятна диета се отразява на тялото в горещите дни

Телесната температура остава ниска - можете да поддържате вътрешната си температура под контрол, като отпивате от вода, овкусена с лимон и прясна мента. Охладените ястия като студени супи или домашно приготвени смутита, са друг чудесен начин да запазите прохладата в себе си.

Поддържате добра хидратация - пресните сурови плодове и зеленчуци естествено съдържат повече вода. Ето защо консумирането им в естествената им форма ще ви помогне да се хидратирате. 

3 разведряващи, но и засищащи летни салати

В следващите редове ще споделим с вас три великолепни рецепти за летни салати, които може да приготвяте за цялото семейство.

1. Епична лятна салата

Перфектна за барбекю събиране или друг тип градинско гости. Тази салата може да се похвали с великолепни съставки. Поднесете я с агнешко месо за впечатляващо лятно пиршество.

Съставки

400 г черен боб, отцеден

2 големи шепи листа от бейби спанак, грубо нарязани

500 г домати, нарязани на едри парчета

½ краставица

1 манго, обелено и нарязано на парчета

1 голяма глава червен лук, нарязана на ситно

6-8 репички, нарязани на филийки

2 авокада, обелени и нарязани на филийки

100 г фета, натрошена

шепа билки (запазени от дресинга)

За дресинга

Голям стрък мента

Малка връзка кориандър

Малка връзка босилек

1 дебела зелена люта чушка, почистена от семките и нарязана

1 малка скилидка чесън

100 мл зехтин екстра върджин или рапично олио

2 лайма, почистени от кората и изцедени от сока

2 с.л. бял винен оцет

2 ч.л. мед

 Начин на приготвяне

Направете дресинга, като смесите всички съставки в кухненски робот (или ги нарежете на много ситно). Запазете няколко листенца от билките за салатата. Можете да приготвите дресинга до 24 часа преди сервиране.

Разпределете боба и спанака в голяма чиния. Подредете доматите, краставицата, мангото, лука и репичките отгоре и внимателно разбъркайте с ръце. Отгоре наредете авокадото, фетата и билките и сервирайте дресинга отстрани.

2. Ливанска салата с халуми и киноа

Тази салата, вдъхновена от Близкия Изток, съдържа запечено халуми, препечени парчета питта, зърнени храни, домати, копър и мента и представлява бърз и засищащ обяд за четирима.

Съставки

2 арабски питки, накъсани на парчета

5 с. л. зехтин

2 лимона, изцедени от сока

1 скилидка чесън, смачкана

250 г халуми, нарязано на филийки

250 г киноа 

350 г средни домати, нарязани на четвъртинки

1 голяма краставица, разрязана наполовина, почистена от семките и нарязана на филийки

4 глави пресен лук, ситно нарязан

½ малка връзка мента, нарязана на ситно

½ малка връзка копър, нарязана на едро

Начин на приготвяне

Загрейте скарата. Объркайте парчетата питка с 1 с.л. зехтин и ги разпределете върху лист за печене. Печете на грил за 3-4 минути, като ги обръщате, докато станат златисти и хрупкави от всички страни. Оставете ги настрана, за да се охладят.

Междувременно разбийте останалият зехтин с лимоновия сок и чесъна. Загрейте голям тиган за скара или тиган с незалепващо покритие на силен огън и изпечете халумито за 1-2 мин. от всяка страна.

Сварете киноата според указанията на опаковката, оставете я да се охлади, след което я объркайте с доматите, краставиците, пролетния лук, повечето от пресните билки и дресинга. Подправете на вкус. Наредете я в чиния и отгоре добавете халуми, питките и останалите билки.

3. Салата Нисоаз

С хрупкава маруля, зрели домати, картофи, риба тон и меко сварени яйца, тя е пълна с вкус и текстура.

Съставки

4 средни картофа

50 г зелен фасул (или малка шепа), почистен и разполовен

3 яйца

2 зелени салати, нарязани на четвъртинки

50 г черни маслини без костилки

2 средни домата, нарязани на четвъртинки

Голяма консерва риба тон в зехтин, изцедена)

За дресинга

½ скилидка чесън

1 филе от аншоа (по избор)

1 с. л. горчица Dijion

2 с.л. червен винен оцет

4 с.л. запазен зехтин от консервата с риба тон (ако е необходимо, долейте)

Начин на приготвяне

За да приготвите дресинга, намачкайте чесъна и аншоата с щипка сол върху дъска с помощта на острието на голям нож или в хаванче. Смесете получената паста с горчицата и оцета, след което бавно разбъркайте със зехтина от риба тон. Оставете настрана.

Изсипете картофите в голям съд със студена подсолена вода, като се уверите, че са добре покрити. Оставете ги да заврат, след което намалете температурата на котлона. Добавете боба и гответе 5 минути, след което го извадете с решетъчна лъжица и веднага го потопете в купа с ледена вода, за да се охлади. Гответе картофите още 5 мин., докато омекнат, след което ги отцедете и оставете да се охладят. Раздробете ги на четвъртинки и ги разбъркайте в голяма купа с 1 с. л. от дресинга. Оставете да се охладят напълно.

Междувременно сварете яйцата във вряща вода за 7½ минути, след което ги прехвърлете в купа с ледена вода, за да се охладят. Обелете и разрежете яйцата наполовина.

Изсипете четвъртинките маруля, сварения боб и маслините в купата с картофите. Добавете по-голямата част от останалия дресинг и внимателно разбъркайте. Разпределете салатата в две чинии, а отгоре сложете доматите и яйцата. Добавете рибата тон, след което залейте с останалия дресинг и подправете.